Jump to content

Akár üknagyapánk is ránk kacsinthat

2021. 03. 04. 21:01

A MyHeritage genealógiai oldal február 25-én mutatta be legújabb animációs rendszerét, amely segítségével életre keltik a fotókat. A rendszer betanításához a fejlesztők olyan videókat használtak, amelyeken a szem, a száj, a szemöldök, az áll és a fej mozgása látható különböző embereknél. 

A Deep Nostalgia tudását az adott fotón látható személy vonásaihoz és pozíciójához igazítja.

A mesterséges intelligencia meglepően élethű mozgásokat és arckifejezéseket ad hozzá az állóképekhez, így nyújtaja a mozgókép illúzióját.

A Deep Nostalgia névre keresztelt animációs rendszer magyarul is elérhető a MyHeritage honlapján.

A rendszer hátterében a GAN (generative adversarial networks) áll, ennek lényege, hogy két mesterséges intelligencia áll egymással szemben. Az egyik az elérhető információk alapján új tartalmakat hoz létre, a másik pedig felülvizsgálja, hogy azok mennyire reálisak – olvasható a Live Science cikkében.

A rendszer betanításához a fejlesztők olyan videókat használtak, amelyeken a szem, a száj, a szemöldök, az áll és a fej mozgása látható különböző embereknél. A Deep Nostalgia tudását az adott fotón látható személy vonásaihoz és pozíciójához igazítja.
A végeredmény minősége nagyban függ attól, milyen fotót használunk. A rendszer kidolgozói szerint akkor lesz igazán élethű a képen szereplő személy mozgása, ha pontosan a fényképkészítő felé tekint. A Deep Nostalgia munkáját azonban nehezíti, ha a fotón szereplő személynek nagy a szakálla vagy szemüveget visel.

A rendszer képes animálni a feltöltött fotón szereplő összes arcot, de a jelenlegi verzióban nem lehet mindet egyszerre animálni, mivel minden archoz külön animáció szükséges. Így jelenleg a többszereplős képen a személyek arcára kattintva lehet elindítani a megalkotott mozgást – olvasható a Myheritage honlapján.

A MyHeritage kommunikációja szerint a funkciót azért készítették, hogy a felhasználók ismét láthassák mozogni elhunyt szeretteik arcát, még ha kijelzőn keresztül is.

Azonban a felhasználok, nemcsak elhunyt szeretteik fotóit keltik újra életre, hanem hírességek, történelmi személyek mozgóképeit is megosztják a közösségi média felületeken.

(Forrás: gamerguru.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)