Jump to content

Hogyan figyeljünk oda gyermekünk online jelenlétére?

2021. 12. 20. 11:01

A közösségi média ma már sok gyerek mindennapjainak a része, ami egyszerre jó és rossz. A tapasztalás, tanulás és inspirációgyűjtés felülete éppúgy lehet, mint az irreális képzetek kialakulásának színtere.

A gyerekek ezen a platformon a valóságban nem létező tökéletesség benyomását kapják, ehhez az ideálhoz akarnak hasonlítani, ami lehetetlen.

Fontos, hogy tudatosítsuk: a közösségi médiában való jelenlét olyan, mint céltáblára kerülni. Ha kiteszünk valamit az ablakba, azt mások is látják és megítélik. Nagy igazság, hogy mindig azt kell szem előtt tartani, hogy ki alkotja a véleményt, kritikát, mintsem azt, hogy mi a tartalma.

Sok ember él úgy, hogy nem azt látja a tükörben, ami a valóság. Ez csak akkor tud megváltozni, ha átalakul a belső megélés, az önmagunkhoz való viszony, ehhez pedig a mélyen gyökerező lelki okokat kell feltárni. Rá kell vezetnünk önmagunkat, miképpen lehetünk elfogadhatók, sőt, szerethetők önmagunk és mások számára. Soha ne hasonlítsuk önmagunkat kényszeresen másokhoz!

A szülőnek tudatos médiahasználatra kell nevelnie a gyermekét. Meg kell tanítania arra, hogy mi az, amit szabad megosztani és mi az, amit nem az online térben. Még hogyha privátban is küldi el akárkinek az adott tartalmat, információt, onnantól kezdve nem lehet biztos abban, hogy mi történik velük.

A teljes beszélgetés és a Rozmaring pillanatok a családnak podcast nyolcadik epizódja Polányi Viktóriával, Trömböczky Napsugárral és vendégükkel, Nagy Bogival már elérhető a Médiaklikken, a Spotifyon és az Apple Musicon!

(Forrás: gamerguru.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)