Jump to content

A guruló Pokémon Go őrület - Ezrek vezetnek és játszanak egyszerre

2016. 09. 18. 17:00

Amikor a Pokémon Go őrületről beszélünk, akkor nem csak azért használjuk ezt a kifejezést, mert az emberek bolondulnak a játékért. Sajnos van rá egy másik ok is.

Egy ideális világban nem is kéne erről beszélnünk. Nem kéne külön és többször is elmondani, hogy ne tegye a jóember a fejéhez a potenciálisan robbanásveszélyes telefont. Nem kéne a korházban ápolni azokat, akik mégis megtették és nem kéne evégett ostoba pereket indítani. Egy ideális világban nem kéne azon törnie a fejét a közlekedésrendészetnek, hogy hogyan mentsék meg azokat, akik a telefonjukba zombulva elsétálnak az autóknak a piros lámpánál és azt se kéne külön elmondani, hogy vezetés közben nem a telefonon kell játszani.

Persze nem egy ideális világban élünk. Ezt a Niantic is tudja. Sőt, mindenki tudja, mivel a BBC analízise 10 nap alatt 110 000 vezetés közbeni pokémonozásról árulkodó Twitter bejegyzést talált (hastag ügyesvagyfiam). A Pokémon Go egy nagyon jó és szórakoztató játék egészen addig még nem kerülnek halálos közlekedési balesetek a képbe. Márpedig ez nem jó reklám. Megtehetjük, hogy a játékra fogjuk, de szerintem ez igazságtalan lenne. Kövezetek meg, de én előbb fognám a társadalomra vagy még inkább a benne élő emberekre. Igaz nem is az a kérdés momentán, hogy ki a hibás, hanem hogy mit is lehetne tenni a balesetek megelőzése végett. Hát mondjuk nem kéne vezetés közben Pokémon Go-zni, de ügye ez így túl kézenfekvő. Pedig eleve a játék egyik lényegét öli meg ezzel, aki nem ért a szép szóból. Oda lesz a mozgás. Az eszme, hogy ez a játék kiviheti a tespedésből az embereket a friss levegőre, hogy ott aztán virtuális állatkákat fogdossanak össze és cukorkával tömhessék őket, ahelyett hogy saját magukat hizlalnák. De nem. Csalni kell, mert kit érdekel mások biztonsága vagy a saját egészségünk, ha némi kis előnyre tehetünk szert egy játékban. Ezzel a gondolkodással van a baj. A felelőtlenséggel és a nemtörődömséggel. De ügye a játékos az játékos. A fogyasztó az meg fogyasztó, szóval mégse lehet azt csinálni, hogy aki vezetés közbe Pokémon Go-zik azt csak úgy letiltjuk, igaz? Elvileg mondjuk lehetne, csak nem lenne túl kifizetődő.

Azért a Niantic nem nézi tétlenül a dolgot. A legújabb Pokémon Go frissítéssel bekerült néhány figyelmeztetés a játékba, ami megpróbálja jobb belátásra sarkalni az embereket. Sajna ez nem egy tökéletes megoldás, az még várat magára.

(Forrás: vg247.com Kép forrása: vg247.com)