Jump to content

Fez – iOS-re debütál a klasszikus puzzle-platformer

2017. 04. 16. 11:49

Lehet, hogy eltelt már 5 év felette, de a Fez még mindig az egyik legkiválóbb alkotás maradt, ha indie puzzle-platformer játékokról van szó. A művészien komponált pixelgrafika és megbabonázó háttérzene egy csodálatos és misztikus tikokkal teli 2D világban találkozik. Sajna ezt az egyedi játékélményt eddig nélkülözni kellet iOS rendszerek alól, de ez hamarosan változni fog.

A Fez még anno 2012-ben jelent meg Xbox 360-ra, aztán jött PC-re, Mac-re és végül PS4-re, PS3-ra, de még PS Vita platformra is. Utána csend lett. Most viszont újra feltámadt a játék körül a tenger. A Polytron úgy döntött, hogy elhozza nekünk ezt a méltán közkedvelt alkotást az iOS készülékeinkre. Eme örömteli hír mellé az alábbi rövidke trailer került ki, amiben Geezer a játék központi karakterének Gomeznek újságolja, hogy bizony a kaland már készen áll. Mi ez, ha nem felhívás keringőre?

A rövidke kis jelent azért érdekes, mert iPad-en játszódik, ami azt jelenti, hogy tabletre optimalizált verzióra számíthatunk.

A Fez egy fontos cím volt az egész indie játék közösségnek. Az egész talán mára egy kicsit idejét múltnak tűnhet, de anno nagyon innovatív volt, hogy a játék világát elforgathattuk 90, 180 vagy 270 fokkal és így hírtelen teljesen új utak nyíltak meg előttünk. Különösen azok számára volt jutalmazó ez a rendszer, akik megtanultak előre gondolkodni és látni a lehetőségeket. Mindennek és a játék világában megbújó számos rejtvénynek hála oldalakon át lehetett beszélgetni a Fez-ről. Kérdés mennyire lesznek erre vevők manapság az emberek, illetve, hogy az irányítás mennyire lesz kellemes ebben a rút érintőképernyős világban. Ha más nem, hát osztalgiázásnak biztos nem lesz utolsó.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: engadget.com / Polytron)