Jump to content

„Ismeretlen” kínai mobilgyártó vásárolja fel a holland óriáscéget

2018. 10. 25. 13:35

A bon mot szerint ami nem kínai, az hamisítvány. Bővítsük tovább a mondást: ami nem látszik kínainak, az is kínai.

A kínai gazdaságra a legutóbbi időben kissé rájár a rúd. Kína elengedi amerikai állampapírjait, mélyponton a kínai tőzsdeindex, s nehézségekkel küszködnek az amerikai tőzsdére vágyó vállalataik, romlik a befektetői hangulat a tartós kínai–amerikai vámviszály miatt.

Mégis, az elemzőknek nincs okuk felülbírálni az előrejelzéseket, hogy a következő évtizedben Kína lesz a világgazdaság növekedésének motorja. Annyira, hogy a Bloombergben elemzett HSBC-tanulmány, valamint Nemzetközi Valutaalap prognózisa azt állítja, az ázsiai ország 2030-ra a világ vezető gazdasága lesz.

A folyamat jól tetten érhető a fejlett gazdaság egyik élenjáró ágazatának, a mobiltechnológiának az alakulásában. Mint nemrég bemutattuk, egy egész kontinenst, Afrikát meghódította néhány év alatt egy névtelen kínai vállalat, amelynek hongkongi székhelyén még egy árva boltja sincs, s Kínában soha, egyetlen telefont sem adott el.

Most egy másik, a hétköznapi ember számára nevenincs cég, a kínai Wingtech vásárolja meg az MTI tudósítása szerint a holland Nexperia félvezetőáramkör-gyártó vállalatot.

A Wingtech Technology Co. Ltd., a világ egyik legnagyobb szerződéses mobiltelefon gyártó vállalata ugyanis a részvényesek kivásárlásával többségi tulajdonra tesz szert a holland Nexperia Holdingban.

Az értékpapír-felügyeletnek benyújtott jelentésében a Wingtech közölte, hogy 25,2 milliárd jüant fordít a Nexperia kínai tulajdonosainak kivásárlására és a művelettel 75,86 százalékos ellenőrzést szerez a cég felett.

A Wingtech a kínai Huawei Technologies és Xiaomi Corp vállalatok számára gyárt bérmunkában elektronikai készülékeket:

a világszerte gyártott okostelefonok több mint tíz százalékát a Wingtech állítja elő.

A Nexperia a félvezető ágazat számára szállít komponenseket és alkatrészeket elsősorban járműelektronikai berendezésekhez. Ügyfelei között szerepelnek azonban egyebek között az Apple és a Samsung is.

(Forrás: itmozaik.co.hu;gamerguru.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)