Jump to content

Tíz dolog, amit NE csináljunk Android mobillal 1.rész

2018. 10. 31. 16:00

A haladó felhasználók már mindet tudják… Vagy mégsem? Alapfokú kiskáté kezdő okostelefonos felhasználóknak.

 

1. Ne legyünk restek zárni a kijelzőt

Bármennyire is nyilvánvalónak tűnik, hogy az egyre gyarapodó és mind fejlettebb biztonsági megoldások közül valamelyiket kötelezően alkalmazzuk, a felhasználók harmada sem PIN-kódot, sem ujjlenyomat-olvasót, sem arcfelismerőt nem aktivál a mobilján.

Inkább kiteszik kíváncsi szemeknek az összes adatukat, de nem bajlódnak képernyőzárral. Pedig ez lenne a legkevesebb, amit megtehetnének a biztonságukért.

2. Ne felejtsük frissíteni

Gyártótól függően havonta, kéthavonta érkeznek a Google operációs rendszer, s szinte naponta valamelyik telepített szoftver frissítései.

Ezek a leggyakrabban biztonsági hibákat, hézagokat javítanak. Márpedig a foltozatlan maradó rések a kiberbűnözők a kedvenc, még a vírusoknál is kényelmesebb bejáratai a készülékekbe.

3. Ne töltsük USB-ről

Minden egyes töltési ciklus rövidíti az akkumulátor élettartamát. A számítógép USB-portján át szivárgó lassú töltés az akku korai elöregedését okozza: ennél még a legalább divatos, mert nem ennyire lassú vezeték nélküli töltés is jobb.

4. Ne maradjon el a biztonsági másolat készítése

Felmérések szerint egy okostelefon elhagyása, vagy tönkremenetele esetén a leginkább a tárolt fotók, videók elvesztését fájlalják a felhasználók.

Nem éppen szórakoztató elfoglaltság, de érdemes ezeket rendszeres időközönként menteni számítógépre. Ha nem akarunk időt szánni rá, akkor telepítsük például a Google Fotók alkalmazást, amely wifin automatikusan menti az összes képünket.

A korlátlan ingyenes tárhelyen a rendszer csak akkor tömöríti a képeinket, ha egy fotó 16 megapixelnél nagyobb, illetve, ha a videó 1080 pixelesnél jobb felbontású: tíz mobilból kilenc nem tud ennél nagyobb képeket produkálni.

Ráadásul a „Hely felszabadítása” opcióval elérhetjük, hogy a Google az összes fotót a felhőbe mentse el, s ezzel óriási tárhelyet lehet felszabadítani. Előtte azért a legfontosabb képeinkről célszerű eredeti minőségben egy mentést készíteni számítógépre vagy más adathordozóra.

Folytatjuk!

(Forrás: gamerguru.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)