Jump to content

Mit jelent az „i” betű az iPhone nevében? – 10+1 érdekesség a szülinapos iPhone-ról

2022. 06. 29. 17:45

Tizenöt évvel ezelőtt, 2007. június 29-én kerültek a boltokba az első iPhone-ok, már ekkor emberek tízezrei várakoztak az Apple üzletei előtt, és számos boltban a nyitás után fél órával elfogyott az összes készülék. Íme 10+1 érdekesség a korszakalkotó telefonról. 

  1. január 9-én jelentette be San Francisóban Steve Jobs az iPhone-t. Szavai szerint aznap az Apple újra felfedezte a telefont.

Napra pontosan 15 év telt el azóta, hogy a boltokban is elérhetővé váltak az első iPhone-ok. Először két modell közül választhattak a vásárlók, a 4 gigabájtos tárolókapacitással rendelkező típust mai árfolyamon több mint 180 ezer forintért – 499 dollárért – árulták, a 8 gigabájtosat pedig nagyjából 226 ezerért – 599 dollárért. 

Már az első iPhone megjelenésekor emberek tízezrei várakoztak az Apple üzletei előtt, számos boltban a nyitás után fél órával elfogyott az összes készülék. 

Vásárlók állnak sorban az iPhone X-ért az Apple egyik kölni üzlete előtt 2017 novemberében (Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach) 

Azóta igazi kultusz alakult ki az iPhone-ok körül, az évforduló alkalmából összegyűjtöttünk 10+1 érdekességet a korszakalkotó telefonokról. 

Steve Jobs szellemisége 

Az iPhone természetesen nem jöhetett volna létre Steve Jobs, az egyik legnagyobb hatású techguru közreműködése nélkül. Ő 1997-ben tért vissza az Apple-höz, és néhány éven belül felvirágoztatta a céget. A mindig viselt teniszcipője, kopott kék farmerje és fekete garbója sokak emlékeiben máig élesen él. 

Munkatársaival ő volt az, aki nem termékeket, hanem sokkal inkább élményeket akart eladni az embereknek. Ez a szemlélet mozgatta az iPhone létrehozását is, ami a világ első, szép, letisztult formavilágú telefonja lett. 

Nem telefonnak indult 

Az iPhone fejlesztésének kezdetekor egy forradalmi tabletet szerettek volna létrehozni. Amikor azonban Steve Jobs kipróbálta a fejlesztendő eszköz virtuális billentyűzetét, akkor változtatta meg a teljes koncepciót a későbbi iPhone-ra. 

Az iPhone projekt kódneve 

Az Apple 2005-től dolgozott az iPhone-okon titokban, a projekt kódneve „Project Purple 2”, azaz „Lila projekt 2” volt. Csak néhány mérnök és alkalmazott tudott a cégnél a fejlesztésről. 

Műanyag kijelzővel érkezett volna az első iPhone 

Az első iPhone-t nem üvegből, hanem műanyagból készült kijelzővel tervezték piacra dobni, de Jobs a bejelentés után fedezte fel, hogy az karcos lett csupán attól, hogy zsebre tette a telefont. Azonnal kiadta feladatnak, hogy üveg kijelzővel készítsék el az eladásra szánt készülékeket. Öt hónapnyi kemény munkával az Apple mérnökei megalkották a Gorilla Glass üveg kijelzőt. 

Az „i” betű 

Minden Apple termék neve az „i” betűvel kezdődik, azonban nem biztos, hogy mindenki tudja ennek az eredetét. Steve Jobs még 1998-ban jelentette be az iMac-et. Ekkor mondta el, hogy az „i” betű az internetet takarja. Ebben az időben a világháló még meglehetősen új dolognak számított, és a cég azt akarta ezzel jelezni, hogy a készülékkel könnyen lehet használni a számtalan lehetőséget nyújtó internetet. Később hozzátették, hogy az „i” szintén utal az inspirációra, az utasításra (instruct), az egyénire (individual) és a tájékoztat (inform) kifejezésekre is. 

9 óra 41 perc a képeken 

A reklámokban látható iPhone-okon mindig 9 óra 41 perc az idő. Ennek hátterében egy érdekes történet áll. Az első iPhone-t Steve Jobs 9 óra 42-kor mutatta be, ezt már előre kiszámolták, ezért a prezentációján szereplő képeken látható telefonokon is ez az idő szerepelt. Később 2010-ben, amikor pedig az első iPad-ot mutatták be, akkor ez 9 óra 41-kor történt meg. 

Ettől kezdve látható az összes reklámban a telefonokon a 9 óra 41 perces idő látható. 

Több milliós iPhone-okat árul egy orosz luxuscég 

Az orosz luxuscég, a Caviar 2021 végén bejelentette legújabb projektjét. A cég Terra iPhone kollekciója elsősorban azoknak lett megálmodva, akik készek 2,6 millió forintot költeni egy telefonra. 

A sorozat ékköve az iPhone 13 Pro Tyrannophone, ami egy 80 millió éves Tyrannosaurus rex fogtöredékkel a hátuljába ültetve elérhető a nagyközönség számára. A telefonból mindössze 7 darabot terveztek készíteni. 

Az új Tera-sorozathoz tartozik még egy Monsterphone edzett titán panellel és egy Teradiamond opció, amely egy 1024 darabos gyémántberakással több mint 15 millió forintért megvásárolható. A telefonok 1 terrabyte-os háttértárral érkeznek, a Terra-sorozat neve előtt tisztelegve. 

Szeptemberben érkezhet az új iPhone 14, egy új funkcióval 

Az Apple végre a „mindig bekapcsolt kijelző” funkcióval dobhatja piacra a közelgő iPhone 14 Pro és Pro Max készülékeit. 

A Bloomberg szerint az Apple az iOS 16-tal vezetheti be a funkciót, amely lehetővé teszi, hogy a telefon korlátozott mennyiségű információt, de megjelenítsen még akkor is, amikor zárolva van a képernyő. 

Apple termék nem használható nukleáris bomba készítésére 

A végfelhasználói licenszszerződést (End of User Licence Agreement) feltehetően nem sok felhasználó olvasta el, mivel több, mint 18 ezer szóból áll. Érdekesség azonban, hogy ebben az Apple leírta például azt, hogy nem használhat a tulajdonos Apple terméket nukleáris bomba, rakéta, kémiai vagy biológiai fegyver készítésére. 

Az összes kábel együtt áthidalná a Föld–Hold-távolságot 

Elméletben, ha az összes forgalomba került iPhone kábeleit egymás után helyeznénk, az így elkészített kötél áthidalná a Föld és a Hold közötti távolságot. 

Tizenkét évig „bujkált” egy funkció 

Egy 2008 óta elérhető, ám nagyon kevesek által ismert iPhone funkciót fedezett fel a The Verge, mely arról számolt be, hogy az iOS eszközökre gyárilag telepített számológép applikáció sokkal többre képes, mint azt gondolhatták a tulajdonosok. 

Először is a képernyő aljáról a teteje felé húzva hozhatják elő azt a menüsort, melyben kikapcsolhatják a képernyő elforgatásának zárolását. 

Majd ezt követően léphetnek bele a már gyárilag telepített számológép alkalmazásba, és fordíthatják oldalra a készüléküket. Itt egy kibővült funkciókkal ellátott számológépet kapnak, amelynek segítségével egészen bonyolult számítások eredményét is megtudhatják - írta hirado.hu.  

(Forrás: gamerguru.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)