Jump to content

Közel öt és fél milliárd telefon megy idén a szemétbe

2022. 10. 24. 15:49

Ha ezket a telefonokat egymásra fektetnénk, ötvenezer kilométerre, vagyis a Nemzetközi Űrállomás keringési magasságánál százhuszonötször magasabbra, a Hold–Föld-távolság mintegy nyolcadáig érne a halom.

A világban jelenleg mintegy 16 milliárd mobiltelefon van az emberek birtokában, és ebből – a számítások szerint – 5,3 milliárd darab kerül majd 2022-ben a szemétbe – számolt be kutatási eredményéről a húsz éve alakult WEEE Forum, a világ elektronikai hulladékával foglalkozó nonprofit szervezet – írta a National Geographic. 

Mindannak ellenére, hogy a készülékekben rengeteg értékes anyag, arany, réz, ezüst, palládium és más újrahasznosítható összetevők vannak, a vizsgálatok szerint a hatalmas mennyiségnek csak egy kis töredékét nyerjük vissza az elektronikai hulladék kezelésének megfelelő módon. Az elemzők szerint a legtöbb készülék garázsok vagy szekrények mélyére vagy épp a háztartási hulladékkal együtt a szeméttelepekre jut.

A WEEE átfogó felmérésben igyekezett feltárni azokat az okokat, amelyek e tendencia mögött állnak. Hat, az EU országait képviselő országban végzett felmérések alapján egy átlagos európai háztartásban 74 elektromos és elektronikus berendezés található a telefonoktól a kenyérpirítókig – a lámpákat nem számolva. Ezekből átlag kilencet, bár működik, mégse használnak, négy pedig úgy pihen a háztartásokban, hogy működésképtelen.

A felmérésből kiderült, hogy az első számú halmozott eszköz az apró elektronikai kiegészítők, mint például a fülhallgatók vagy távkapcsolók, ezt követték a kisebb háztartási eszközök (óra, vasaló stb.), harmadik helyen a  kisebb informatikai eszközök (egér, külső meghajtó, billentyűzet, router) állnak, utolsó előtti helyen a mobilok és okostelefonok, végül pedig a ételkészítéshez használt kisebb eszközök mint a grill vagy turmixgép.

 

A válaszadók elmondása szerint 46 százalékban azért ragaszkodnak ennyire ezekhez az eszközökhöz, mert még használni szeretnék őket, 15 százalék tervezi az eladását, elajándékozását, 13 százalék érzelmileg kötődik, 7 százaléknak pedig nincs információja, hogyan lehet szakszerűen megszabadulni tőlük. Mindössze egy százalékban válaszolták azt, hogy az adott eszköz nem tartozik az újrahasznosíthatók körébe.

A 2022-ben a hulladékká váló kisméretű eletromos-elektronikus eszközeink tömege a Kheopsz-piramis négyszerese, 24,5 millió tonna lesz. Ha ez így folytatódik, akkor 30 év múlva ez a mennyiség meghaladhatja akár a százmillió tonnát is.

(Forrás: gamerguru.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)