Jump to content

Íme, a jövő multifunkciós billentyűzete

2018. 10. 14. 10:23

Az egyre olcsóbban elérhető szenzoroknak köszönhetően a fejlesztők újabb és újabb módszerekkel gondolják újra mindennapos használati tárgyainkat.

Aki otthon van a képzőművészetben, minden bizonnyal ismeri a digitalizáló táblákat. A különböző méretekben is kapható, matt felületű eszközökön speciális tollakkal az egérnél sokkal pontosabban lehet irányítani a kurzor mozgását, így lehetővé válik az igazi digitális rajzolás.

Hasonló eszközök évek óta léteznek, de az utóbbi években az érintőképernyőknek és az IoT-nek (Dolgok Internetének) köszönhetően sokat fejlődtek ezek a szenzorok. Néhány amerikai fejlesztő éppen ezért úgy döntött, hogy az újdonságokat kihasználva a digitalizáló táblák mintájára megpróbálja újra feltalálni a billentyűzetet.

Trükkös fejlesztés: Egér a billentyűzetben

Ennek eredményeképp született meg a Sensel Morph, mely egy 2015-ös sikeres Kickstarter-kampányután most már meg is vásárolható. Az eszköz lényege, hogy az érintőfelület alá a megszokottnál is több és kifinomultabb szenzorokat telepítettek. A billentyűzet így egyszerre bármennyi érintést tud érzékelni, és mindegyik esetében külön az erősséget is méri.

A fejlesztés igazi különlegességét azonban az adja, hogy az érzékeny szenzoroknak köszönhetően bármilyen gumilapon keresztül is képes érzékelni az érintéseket. Így külön tartozékként vásárolható hozzá például teljesen egyszerű billentyűzet-modul. A fedlap mágnesek segítségével tapad a táblára, a beépített Bluetooth-kapcsolatnak köszönhetően pedig a készülék azonnal fel is ismeri, milyen kiegészítőt csatlakoztattak hozzá.

A borítások közt találni videovágáshoz használatos kiosztást, hagyományos zongorabillentyűzetet, a zenéléshez szükséges elrendezést (csúszkákkal és potméterekkel) vagy akár a játékosok igényeit kielégítő gamer fedlapot is. A fejlesztők számára hozzáférést biztosítanak a nyers szenzoradatokhoz is, így megfelelő programozói háttértudással gyakorlatilag bármilyen inputként lehet értelmezni az érintéseket.

Maga az eszköz 240 x 169,5 milliméter nagyságú, így természetesen kisebb, mint az asztali számítógépek billentyűzetei, ám széles körű funkcionalitásával pótolja méretbeli hiányosságait. A termék megrendelhető a gyártó honlapjáról, maga az alapeszközt 299 dollárért (nagyjából 80 ezer forint), a fedlapokat pedig darabonként 35 dollárért (nagyjából 10 ezer forintos) lehet megvásárolni.

 
(Forrás: gamerguru.co.hu;m2m.hu | Kép: pixabay.com)