Jump to content

A bitcoin közvetetten rongálja az élő környezetet

2018. 10. 31. 18:00

A növekvő kereslet a bitcoinra kisiklathatja a globális felmelegedés megfékezésére tett erőfeszítéseket, mivel az egye népszerűbb digitális pénz kibocsátáshoz hatalmas mennyiségű energiára van szükség - közölték amerikai kutatók.

A Nature Climate Change című tudományos folyóiratban publikált tanulmányuk szerint a növekvő kereslettel lépést tartó bitcoin-kibocsátás 2033-ra kudarcra ítélheti a globális felmelegedés 2 Celsius-fokra való korlátozásának célját.

A 2015 decemberi párizsi klímaegyezmény aláírói célul tűzték ki, hogy a globális felmelegedést jóval 2 Celsius-fok alatt tartják az iparosodás előtti időkhöz képest.

De a bitcoin-bányászat és -kibocsátás, amelyhez hatalmas számítási erőforrásokra van szükség, ami nagyteljesítményű számítógépeket és hozzájuk hatalmas mennyiségű energiát igényel – figyelmeztettek a kutatók.

“Jelenleg a szállítást, a lakhatást és az élelmiszer-előállítást tartják a klímaváltozás legfőbb hozzájárulóinak. Ez a kutatás bemutatja, hogy a bitcoint is csatolni kell a listához” – mondta Katie Taladay, a tanulmány társszerzője.

A bitcoin-bányászat jövedelmező vállalkozás, egy bitcoint jelenleg 6300 dollárért árulnak.

(Forrás: gamerguru.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)