Jump to content

Mit tudhatunk eddig a következő PlayStation konzolról?

2018. 03. 18. 16:15

Habár ha a Sony-nál a megszokott menetrendet tartják, akkor évekig még úgy se találkozhatunk a konzolcsalád következő generációjával a boltok polcain, de a spekulációk már megkezdődtek.

Ha a PlayStation 4 történetére tekintünk vissza, akkor annak elmúlt 5 évében bőségesen elláttak minket hozzá minőségi játékokkal, hovatovább három különböző modell közül is válogathattunk. Volt itt ügye a sima PS4, a PS4 Slim és végül a kicsit erősebb PS4 Pro változat. Hogy miért is adott ki a Sony egy új, erősebb változatot ugyanabból a konzolverzióból? Erre volt okuk bőven, de talán a legnyomósabb, hogy a PS4 alap változatának konfigurációja már néhány évvel a bevezetése után jelentős lemaradásba került a PC-k erejével szemben. A játékosoknak kellett valami, amivel kihasználhatják a jobb képminőséget és a 4K megjelenítőket, a PS4 Pro pedig pontosan ezt az igényt szolgálja ki. Sajnos a PS4 Pro az alap változathoz képest erősebb konfigurációja is már jócskán elmarad attól, amit egy asztali PC adhat a játékosoknak teljesítményben, de a Sony erre már valószínűleg csak majd a PS5-el fog reagálni.

Ezt észben tartva el is indultak az első pletykák, hogy mikorra jőhet majd a PS5 és milyen specifikációval lehet majd versenyképes a jelen piacon. Egyelőre nevetségesnek hangozhat már a feltételezés is, hogy a PS5 már fejlesztés alatt lenne, de ne feledjük el, hogy a PS4 fejlesztését is még 2008-ban kezdték el, azaz 5 évvel a megjelenése előtt. Hovatovább egy saját magát iparági bennfentesként azonosító forrás azt állította korábban, hogy a PS5 fejlesztői készletei már ki is kerültek a vadonba, bár ezt nem véletlen, de sokan kételkedve fogadták. Hiába na, az ilyen pletykák és spekulációk nem mindig jönnek be. Ott van például Michael pachter, aki anno azt találta mondani, hogy 2019-re már meg is kapjuk a PS5-öt, amit aztán később 2020-ra módosított.

Más vonalon megközelítve a PlayStation és a PS2 között 6 év telt el, akárcsak a PS2 és a PS3 között, aztán 7 évet kellett várni a PS4-re a PS3 megjelenése után. Ebből kiindulva, feltételezvén, hogy 7 évet kell várni egy új generációra, vélhetően nem fogunk új PlayStation konzolt kapni 2020-nál hamarabb. Ellenben annak elvileg semmi akadálya, hogy a 2019-es vagy akár már az idei E3-on elkezdjék terrorizálni a népet a következő konzol eljövetelének hírével.

Ennek ellenére valószínűtlen, hogy már az idén hallanánk az E3-on a következő PS-ről. Egy ilyen bejelentés arra késztethetné az embereket, hogy mind a konzolok, mind a játékok megvásárlásával kivárjanak a következő generáció érkezéséig. Ezt aligha szeretné a Sony előidézni egy ilyen idejekorán történő bejelentéssel.

Amit biztosan várhatunk, hogy a PS5 erősebb lesz, mint a PS4, hiszen mi másért vennék meg az emberek? Hogy mennyivel lesz erősebb, az itt a kérdés. Versenyképesnek kell lennie a rohamléptekben fejlődő PC-kel, no és persze lehetőség szerint képesnek lenni kisemmizni a Microsoftot a konzol piacról. A másik nagy kérdés értékesítés szempontjából nyilván az ár lesz. A PS4 és a PS4 Pro is 399 dollárról indult megjelenésekor, így várhatóan a PS5 is ezen ár körül fog mozogni. Vélhetően még legalább 1-2 év kell, hogy az ilyen spekulációkon túl bármi konkrétumot is kapjunk, mondjuk a Sony részéről, mindenesetre már most nagy izgalommal várjuk, hogy mit hoz majd magával technikai szinten a következő konzolos generáció.

(Forrás: vg247.com Kép forrása: vg247.com)