Jump to content

Nintendo Switch – Kell ez nekünk?

2016. 10. 22. 14:30

A Nintendo egy három és fél perces videóval mutatta be a világnak az új konzolját, amelyet mától NX helyett Switch-nek hívunk. Három és fél percben próbáltak meggyőzni minket, hogy ez jó lesz, de nem igazán sikerült.

Haragszom a Nintendo-ra ezt még itt az elején leszögezem. Marketing szempontból egy tökéletes bemutató videó készült az új Switch konzoljukhoz, csakhogy ebből gyakorlatilag semmi konkrétumot nem tudtunk meg az eszközről, amit tudni is szerettünk volna.

Mennyire lesz erős a Switch? Meddig bírja majd egy feltöltéssel? Milyen hardveres komponensekből épül fel? Milyen játékok jelennek meg rá? A régiebbi Nintendo kijönnek-e rá? Mennyibe fog kerülni?

Ezekre a kérdésekre konkrét válaszig még várni kell. A Nintendo tovább titkolózik, ami valahol teljesen érthető. Hol van még 2017 márciusa? Az új konzol megérkezéséig még bőven van idő, de mégis jó lett volna, ha kicsit bőbeszédűbb a cég. Haragszunk. Nem biztos, hogy jogosan, de haragszunk.

Mit lehet akkor mégis tudni most? Gyakorlatilag az egyetlen épkézláb infó a Switch hardvere kapcsán az Nvidia blogján olvasható. Itt az áll, hogy egy direkt a konzolhoz fejlesztett Tegra GPU kerül beépítésre a Nintendo legújabb kütyüjébe. Nem ismert a konzolra fejlesztő kiadók listája se semmi, de helyette van egy rakat logó a partnerektől, akik elvileg közreműködnek a Switch buliban. Hogy mi pontosan a szerepük? Na, azt csak megtippelni lehet.

 

Ami a régebbi játékokat illeti nem fogunk meglepődni. Annyit már most tudni, hogy a 3DS és a Wii U játékok fizikai verziójával nem lesz visszafelé kompatibilis a Switch. Ez azért sokak számára egy fájó pont lehet. RIP Wii U.

Szóval van itt nekünk egy szépen bereklámozott tablet szerű Nintendo konzol, amiről nem tudjuk, hogy milyen erős lesz, se azt hogy mivel játszhatunk majd rajta, se azt hogy mennyibe fog fájni. Utóbbi kérdés esetén 300 dollár körüli árra tippelnek az elemzők. Mindezt miért?

A videó alapján azért pár játékot ki lehet szúrni (Super Mario, Mario Kart, The Legend of Zelda: Breath of the Wild, Skyrim?!) és úgy látszik hordozhatóság terén megállja a termék a helyét, miközben az otthoni TV-ken is jól mutat. Sajnos az már most kiderült, hogy a képeken és videóban látható dokkolóba helyezve az eszköz nem fog plusz teljesítményre szer tenni. A dokkoló csak egy dokkoló lesz. Letehetjük bele a Switch-t, tölthetjük ott, kidobja TV-re a képet, de ennyi. Mégis a játékok alapján elég erősnek kell lennie. A kontrollerek (becsületes nevük: Joy-Con) aprók és szimmetrikusak, ami így elsőre fura, de talán működni fog.

Hirtelen ránézésből azt mondanánk, hogy a Nintendo Switch sikerességének útjában egy csomó „ha” áll. Ha elég erős lesz a hardver, ha lesz elég játék kínálat, ha jól sikerül beárazni, ha működni fog az embereknek ez a fura apró kontroller és még sorolhatnánk. Persze ezekkel a dolgokkal nem először kerül szembe a Nintendo és talán bízhatunk benne, hogy a Switch sikeresen fogja venni az akadályokat és még rejteget olyan ütős titkokat a cég a tarsolyában, amik valóban forradalmivá tehetik ezt az új konzolt.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: engadget.com)