Jump to content

Overwatch - OPT, nem OTP, jogos-e a játékosok felháborodása?

2017. 11. 26. 04:15

A Blizzard látszólag nem tudja eldönteni, hogy mit akar kezdeni az OTP játékosokkal, miközben a közösségben egyre nagyobb a felháborodás a tiltásokkal egyezértők és ellenzők körében is.

Először is mi az az OTP? Kire és mire mondjuk az Overwatch világában? OTP (One Trick Pony) az a játékos, aki szituációtól és lényegében minden egyéb tényezőtől független, csakis egyetlen egy hőssel hajlandó játszani. Ilyen játékosok vanna, voltak, és vélhetően lesznek is. Épp úgy találkozhatunk OTP játékosokkal egy jó kis bronzos streamen, mint a top 500 játékosok között dúló meccseken. Ez a jelenség, valamint az, hogy a többi játékosból meglehetősen negatív reakciót váltanak ki az OTP játékosok, az vélhetően egyidős a játék létezésével, de csak mostanában lett belőle igazán nagy ügy, mióta a Blizzard odacsapott egyet a banhammerrel néhány top 500-as ontrick-nek. Ezeket a játékosokat rendszeresen jelentik, sokszor nem csak a csapattársaik, hanem az ellenfél is, de eddig semmi komoly szankciót nem kaptak. Az ügyből rögtön felháborodás lett holott az érintett játékosok bőven megérdemelték a tiltást, nem pusztán az onetrick játékuk miatt, hanem azért is, mert sokszor élő egyenes adásban trollkodták el direktbe mások játékát. A Blizzard ki tudja miért, de ahelyett hogy következetesen kiállt volna a döntése mellett, inkább visszaengedte ezeket a játékosokat a kompetitív játszmákba.

Ami biztos, hogy az erősen szituációfüggő hősöket mainelő  OTP játékosok rengeteg ember játékát nehezítik meg és rombolják a játékélményt. Az is tény, hogy ez nem csak a top játékosokat érintő jelenség és mivel a játék alapvetően lehetővé teszi, hogy azt picekljünk amit szeretnénk, így valakitől akinek egy szezonba van összesen 2-3 órája a játékban és messze nem top játékosok komolyságával, hanem kikapcsolódás céljából űzi az miért ne játszhatna csak mondjuk Symmetrával, ügyé? A játék célja az élvezet és a szórakozás, legyen az ranked vagy más játékmód, érvelnek sokan, de ennyi erővel azt is engedhetnénk, hogy valaki csak a kezdőn ugráljon, ha egyszer neki az tetszik, igaz? Márpedig utóbbi folyamatosan űzve eltiltást von maga után, és károsnak tekintendő, akkor az OTP játékosok helyzetét is érdemes lenne ennek megfelelően kezelni.

Az egész rankedhez való hozzáálláson kéne változtatni a Blizzardnak, hogy valóban kompetitív játékélményt nyújthasson és nem csak az Overwatch-ban. Képzeljük el azt, hogy egy versenyen a csapattársaink kilépkednek, afkáznak meg nem hogy maguktól, de kérésre se hajlandóak csapatjátékosként viselkedni, amikor pedig ezt számonkérjük rajtuk észérvekkel, akkor annyit reagálnak rá, hogy kit érdekel? Ez csak a VB. Ugyanilyen abszurd, amikor ranked játékok java arról szól a player base legjobb 2-5 százalékának magasságban, hogy melyik csapat tojik bele jobban az egészbe, és most mindegy, hogy ez OTP, feed, leave, afk vagy csak vállalhatatlan viselkedés formájában nyilvánul meg.

A Blizzard akkor kérhetné igazán számon a TOP 500 játékosokon a profi, csapat-orientált viselkedést, meg hogy ne legyenek OTPorFEED playerek, ha azt mindenkitől elvárná a rendszer az utolsó után bronzig. A jelenlegi ranked pontosan annyit ér, mint egy alternatív QP, se többet, se kevesebbet és még nem lesz valódi, komoly szigorítás, addig ez nem is fog változni.

(Forrás: vg247.com Kép forrása: vg247.com)