Jump to content

A videójátékra alkalmas laptopot vagy PC-t vásárlók ötöde 200 ezernél többet szán majd rá

2020. 12. 15. 10:11

A magyar háztartások négyötödében van videójátékra alkalmas eszköz, ezeket főként fizikai üzletben vásárolták készpénzzel vagy betéti kártyával a Budapest Bank friss kutatása szerint. Eszköztől függően jellemzően 100 ezer forint feletti összeget szán rá az, aki új eszköz vásárlását tervezi, érdemes azonban ilyenkor igénybe venni például az egyes hitelkártyáknál elérhető, vásárlások utáni pénzvisszatérítési kedvezményt. Az új generációs konzolok kapcsán a Media Markt tapasztalatai azt mutatják, hogy óriási az érdeklődés, ezt támasztja alá a kutatás is, amely szerint az előrendelőknek csupán fele jut majd biztosan hozzá a megjelenés napján az új konzoljához.

A Budapest Bank legfrissebb kutatásában a videójátékokkal kapcsolatos kiadásokat vizsgálta, és a megkérdezettek 82%-a mondta, hogy található a háztartásukban valamilyen játékkonzol, illetve videójátékra alkalmas asztali számítógép vagy laptop. Esetükben 74%-uknak van erre alkalmas laptopja, 62%-uknak ilyen asztali számítógépe, 28%-uknak Xbox-a, 27%-uknak PlayStation-je, 9%-uknak Nintendo-ja, míg 2%-uknak egyéb eszköze. Az eszközöket átlagosan 3 éve vásárolták, a válaszadók 41,9%-a mondta, hogy elsősorban ők használják, 34,1% esetében a gyermekük, 17,7%-ban a párjuk. Alacsony számban, de van, ahol lakótárs vagy egyéb rokon játszik vele inkább. A koronavírus-járvány miatt tavasszal bevezetett kijárási korlátozás és a digitális oktatásra történő átállás kapcsán felmerült, vajon milyen hatással volt ez a videójátékozással töltött időre: a megkérdezettek közel 40%-a vallotta, hogy gyermeke, párja, lakótársa vagy ő maga többet játszott ez idő alatt.

A legjellemzőbb, hogy fizikai üzletben vásárolják az eszközöket (86%), de sokan választják a webshopokat (59%), 30% pedig használt terméket árusító oldalon vásárolt – ez utóbbi leginkább a konzolosokra jellemző. Az asztali számítógépet használók esetében a legjellemzőbb, hogy fizikai üzletben vették az eszközt (54%), második helyen a webshop áll (29%), míg a laptopoknál 49% választotta a fizikai üzletet és 36% a webshopot. A konzolok esetében viszont már nagyobb arányban fordul elő a használt eszköz vásárlása: a PlayStation-nel rendelkezők 44%-a fizikai üzletet preferálta, 29% a használt eszközt, 24% pedig a webshopot, miközben az Xboxnál a webshop és fizikai üzlet szinte azonos arányban jelent meg (előbbit 37%, utóbbit 38% jelölte meg), míg a használt eszköz 23%-ra jellemző. A Nintendo készülékek esetében 43% választotta a webshopot, 29% a használt termékeket árusító oldalakat, 23% pedig a fizikai üzletet. Az összes eszköztípust tekintve 81% használt készpénzt fizetéskor, 78% betéti kártyát, míg az átutalás (15%) és hitelkártya (6%) használata már jóval kevésbé jellemző.

A válaszadók átlagosan negyede még nem tudja vesz-e új eszközt a következő fél évben, ötödük azonban igen, ők jellemzően laptopot vennének. A Nintendo készülékek kivételével a válaszadók átlagosan az 50-150 ezer forintos árkategóriában gondolkoznak. Az asztali számítógép és laptop vásárlók ötöde mondta, hogy ők 200 ezer forint feletti összeget szánnak erre a beruházásra, ennek egyik oka vélhetően az, hogy ez egyfelől alapvetően magasabb árkategóriájú „műfaj”, másfelől ezeket az eszközöket videójátékozáson kívül más célra is tudják használni. A PlayStation-t vásárlók közel ötöde a 150-200 ezer forint közötti kategóriát jelölte meg, ez utalhat az új generációs konzolra is, amelynek mindkét változata épp ebben az árkategóriában mozog. Az Xbox esetében érdekes, hogy ugyanannyian jelölték a 100-150 ezer forintos sávot, mint a konkurens konzol esetében. A 150-200 ezres kategóriát csak feleannyian jelölték, ugyanakkor itt valamivel magasabb az 50-100 ezer forintos sáv aránya. A konzolok esetében aki az alacsonyabb, inkább használt készülékre jellemző árkategóriát mondta, vélhetően a kutatás időpontját követő fél éven belüli Black Friday ajánlatokkal vagy karácsonyi leértékelésekkel számolt, illetve az új generációs konzolt vásárlók régi eszközei megjelenhetnek a használt termékeket árusító oldalakon.

grafikon_sajtokozlemeny.png

„Azok, akik videójátékozásra használt eszköz vásárlása mellett döntöttek, típustól függően akár több százezres nagyságrendű kiadással is számolhatnak. Ekkora összegnél már nem csupán a különböző kereskedők árait érdemes összehasonlítani, hanem azt is ajánlott megnézni, hogyan, pontosabban mivel fizetünk” – hívta fel a figyelmet Somogyi Péter, a Budapest Bank lakossági üzletágvezetője. „A tapasztalataink alapján az ügyfelek egyre tudatosabban használják az olyan termékeket, mint a hitelkártyák, és egyre többen ismerik fel és használják ki az általuk nyújtotta előnyöket, mint amilyen például a vásárlások utáni pénzvisszatérítési kedvezmény. A Budapest Bank hitelkártyáinak használatával ráadásul a Media Markt üzleteiben történő vásárlás esetén a nem akciós termékekre 10% vételár kedvezmény* vagy a Részletformáló nevű, fix futamidejű részletfizetési szolgáltatás is igénybe vehető, a hitelkártya birtokos választása szerint. Mindkét lehetőség akár meglévő, akár a vásárlás helyszínén igényelt Budapest Classic hitelkártyával érhető el.”

Az új generációs konzolok (Xbox Series S/X és PlayStation 5) iránt világszerte akkora a kereslet, hogy a készletek szinte percek alatt elfogytak a kereskedőknél, és sokan vannak olyanok, akik a megjelenés napja után hetekkel jutnak hozzá az előre megrendelt  konzolhoz. Az érintett válaszadók 76%-a mondta, hogy nem rendelte elő a készüléket, döntő többségük azért, mert csak akkor akarják beszerezni, ha már előrendelés nélkül lesz rá lehetőségük, vagy mert még nem tudják, hogy pontosan mikor veszik meg. Érdekes, hogy 5% felelte, hogy várhatóan úgyis lesz, aki a megjelenés után rögtön árulni kezdi az interneten, így inkább ezt várja ki. Az előrendelők csak 24%-nyian vannak, a felük (12%) biztosan megkapja a megjelenéskor, 4%-uk még nem tudja, megkapja-e a megjelenés napján, 3% mondta, hogy a megjelenés után, de még év vége előtt hozzájut a visszaigazolás szerint, 5% pedig már tudja, hogy csak a jövő év eleji készletből tudnak adni neki.

A MediaMarkt – amelynek 2017 óta a Budapest Bank a pénzügyi partnere – elmondása szerint a 2020-as évet az új generációs PS5 és Xbox Series novemberi megjelenésének bejelentése nagymértékben befolyásolta. Értelemszerűen a PS4 és Xbox One eladások már csökkentek a kivárás miatt, viszont ennek a helyzetnek a nagy nyertese a Nintendo lett, amely markáns növekedést (40%) tudott felmutatni a MediaMarkt hálózatban. Ezzel lényegében Magyarország is követte a nyugat-európai trendeket, ahol már régóta a Nintendo a meghatározó gyártó a Sony után. A PS5 bejelentése után szinte azonnal óriási érdeklődés mutatkozott a konzol iránt, amely a nagyon korlátozott magyarországi darabszámok miatt pár nap alatt el is fogyott előrendelésben. Az érdeklődés továbbra is töretlen, a PS5-ből viszont az idei évre már nem valószínű további szállítások beérkezése, de aki előrendelte a Media Marktnál, az jelen állás szerint biztosan megkapja. Az Xbox esetében érdekesség, hogy Magyarország azon kevés országok egyike a világon, ahol piacvezető tudott lenni. A november 10-ei megjelenés közeledtével egyre nagyobb mértékben nőtt az új Xbox Series konzolokra az előrendelések száma.

(Forrás: gasztrokalandok.co.hu;budapestbank.hu | Kép: pixabay.com)