Jump to content

Széthúzható kijelzővel dobná fel az okosórákat a Samsung

2021. 12. 21. 21:12

Az LG és az Oppo korábban már bemutatott szétcsúsztatható okostelefont. Az ilyen készülékek újdonsága, hogy képernyőjüket oldalra húzva nagyjából tabletméretű kijelző nyerhető velük. Most pedig úgy tűnik, a Samsung is gondolkodik hasonló fejlesztésen, de teljesen más készülékkategóriában.

Az egyelőre még csak képi szinten bemutatott óratok és -számlap első ránézésre hagyományos kör alakúnak tűnik. Azonban már „alapállapotban” is akad némi különlegesség, középen ugyanis egy vízszintes, keretszerű „vonal” választja el egymástól a felső- és az alsó képernyőt. Ráadásul a készülék beépített kamerát is tartalmazna, ami okosórák esetén szintén nem nagyon szokott előfordulni.

De az igazi meglepetés csak ezután következik. Ha ugyanis a felhasználó széthúzza a képernyőt – ahhoz hasonlóan, mintha bele akarna nagyítani egy képbe –, akkor a kijelző ovális formájúvá válik - írja az iotzona.hu.

A megoldás nagyjából 40%-kal nagyobb képernyőfelületet biztosít, aminek köszönhetően a felhasználók a szokásosnál több tartalmat tekinthetnének meg. Legyen szó kibővített naptárról, részletesebb zenelejátszó alkalmazásról vagy részletesebb sportolási adatokról.

Az már természetesen más kérdés, mennyire is lenne tartós egy ilyen megoldás, illetve miként biztosítható például a víz- és porállóság és úgy általában a „strapabíróság” egy kihúzható készülék esetében.

Továbbá a termék gyakorlati használhatósága is kérdéses lehet. Vajon a felhasználók mennyiben vennék hasznát egy megnövelt képernyőfelületnek, amikor sokan az óra mellett amúgy is hordanak magukkal okostelefont. Márpedig utóbbi sokkal több információ megjelenítésére képes.

Az viszont már feltételezhetően más helyzet lenne, ha közvetlenül az óralapon lehetne szöveget begépelni, mivel így a viselhető kiegészítő teljesen új funkciót kapna. A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy egyelőre csupán szabadalmi bejelentésről van szó. A további fejlesztéseket és az esetleges piacra dobást pedig feltételezhetően számos tényező befolyásolja majd.

(Forrás: gamerguru.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)