Jump to content

Zalaegerszegen rendezik meg az első Magyar Drón Világkupa Futamot

2022. 09. 20. 10:08

A zalaegerszegi ZalaZone Járműipari tessztpályán rendezik meg szeptember 17. és 18. között az első Magyar Drón Világkupa Futamot - jelentették be pénteken, a zalai megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón.

Palkovics László technológiai és ipari miniszter közölte, hogy a közel 60 fős mezőnyben az élvonal pilótái vesznek részt. Hozzátette: a kormány szándéka, hogy a jövőben minden évben Magyarország helyszíne legyen egy világkupa futamnak.

A miniszter kifejtette: az Európai Bizottság becslései szerint a pilóta nélküli légijárművekkel összegfüggő területeken két évtized múlva több mint 100 ezren dolgozhatnak a kontinensen. Az iparág közvetlen és áttételes hatásai elérik, vagy meghaladják majd a 10 milliárd eurót. A közútinál biztonságosabb, tisztább és gyorsabb közlekedési módoknak 2030-ig akár 340 millió felhasználójuk is lehet.

Kiemelte, Magyarország az elsők között szeretne lenni a drónok alkalmazása, kutatása és gyártása területén. Ezért hozták létre szakmai közösségként tavaly a Magyarországi Drón Koalíciót, melynek fő feladata a drón stratégia előkészítése.
A világkupa sorozat alapja lehet a köznevelési intézményekben, valamint az agrárszakképzésben és felsőoktatásban kiírásra kerülő versenysorozatnak - jelezte Palkovics László.

Rohács Dániel, a Magyarországi Drón Koalíció elnöke elmondta, a drón világverseny megrendezése több területen, köztük a technológia-fejlesztésben is előrelépést jelent.

(Forrás: gamerguru.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)