Jump to content

Összetört az új iPhone-ja? Könnyebb a javítás, mint valaha

2022. 09. 22. 12:24

Az iFixit új iPhone 14 szétszerelő videójában a javíthatóság komoly javulását mutatja be: az eltávolítható hátsó üveget. A videó bemutatja, hogyan emelheti fel könnyedén a hátsó üveglapot, csupán egy hősugárzó, egy vákuumos tapadókorong és egy nyitáshoz alkalmas műanyag darab használatával – ez óriási eltérés az iPhone-ok korábbi néhány generációjához képest, amelyek nem voltak annyira javításbarátok.

Az iFixit részletesen leírja a folyamatot a webhelyén található bejegyzésben, megjegyezve, hogy a hátsó üveg „egyszerűen két csavarral és egyetlen csatlakozóval van rögzítve”. Úgy tűnik, hogy az Apple nem olyan erős ragasztót használt, ami sokkal könnyebbé teszi a hátsó panel eltávolítását drága szerszámok nélkül – közölte honlapján a The Verge.

Az iFixit arra is rámutat, hogy ugyanezen csavarok eltávolításával hozzáférhet a képernyőhöz, ha azt is meg kell javítania.

Az Apple először az iPhone 8-nál mutatta be az üveg hátlapot, és annak a panelnek a cseréje nem egyszerű vagy olcsó feladat. Tavaly az Apple csökkentette az iPhone 12 és iPhone 13 üveg hátlapja javításának árát, de csak akkor olcsóbb, ha rendelkezik AppleCare Plus-szal. Enélkül az iFixit megjegyzi, hogy a javítási munka akár 240 ezer forintba – 599 dollárba – is kerülhet.

Még ha a felhasználó saját maga is próbálta volna kicserélni a hátsó üveget, az Apple szinte lehetetlenné tette azt az átlagemberek számára – ehhez vagy lézert kell használnia, vagy óvatosan kell letörnie és eltávolítania minden egyes üvegdarabot a panelről.

Az Apple hallgatott az iPhone 14 javíthatósági frissítéséről, ami különös, tekintve, hogy milyen lépéseket tett a javítások terén. A cég az év elején indította el a házi szerelési szolgáltatását, amely az iPhone 12 és 13, valamint az M1 MacBookok javításához szükséges alkatrészeket szállítja a felhasználóknak.

Nem világos, hogy az Apple mikor tervezi a szolgáltatás kiterjesztését az iPhone 14-re, de a hátsó üveg javításának költsége sokkal olcsóbb lesz, ha az Apple lehetőséget ad erre.

(Forrás: gamerguru.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)