Jump to content

Mutatunk pár tippet, hogy csökkentheti mobilfüggőségét

2022. 10. 20. 15:39

Az emberek gyakorlatilag összeolvadtak a telefonjukkal. A kutatások az okostelefonok túlzott használatát fizikai és mentális egészségügyi problémák széles skálájával hozzák összefüggésbe, beleértve a fáradtságot, depressziót és a szorongást. Ráadásul a készülékek elvonják a figyelmet vezetés és sétálás közben. Íme, mit kell tudni az telefonfüggőség jeleiről, egészségügyi következményeiről és a leghatékonyabb módszerekről, hogy túllépjen rajta.

A telefonhoz való állandó ragaszkodást a Mentális zavarok diagnosztikai és statisztikai kézikönyve (DSM-5) még nem ismeri el függőségként, bár a köznyelvben használják a kifejezést. A terület számos szakértője ehelyett a „problémás okostelefon-használat” kifejezést használja – írta honlapján a Time.

A problémás alatt azt értjük, hogy az okostelefon-használat zavarja az élet különböző területeit. Zavarhatja a koncentrációt. Lehet, hogy magányosabbnak érzi magát, amikor a telefonját használja. Lehet, hogy rosszabbul alszik, mert sokáig fennmarad a telefonját görgetve” – mondta Jay Olson, a McGill Egyetem pszichológia posztdoktora, aki a témát kutatta.

Az alábbi kérdésekre adott „igen” válaszok jelezhetik a problémát:

 • Kihagyja a tervezett munkát az okostelefon-használat miatt?
 • Türelmetlennek és stresszesnek érzi magát, ha nem tartja kezében a telefonját?
 • Folyamatosan ellenőrzi a telefonját, nehogy lemaradjon arról, mi történik az olyan közösségi felületeken, mint a Twitter vagy az Instagram?
 • Mondják önnek az emberek, hogy túl sokat használja az okostelefonját?
 • Elveszti a fonalat, hogy mennyi ideje használja a készüléket?

„A telefonok nem eleve jók vagy rosszak. A készülékeink rengeteg fontos funkciót látnak el, mint például a kapcsolattartás, amely jótékony hatással lehet az egészségünkre. De káros következményekkel járhat, ha képtelenek vagyunk elszakadni a képernyőtől” – fejtette ki Jason Nagata, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem gyermekgyógyászatának adjunktusa.

Az egyik legnagyobb probléma az alváshoz kapcsolódik.

A kutatók megállapították, hogy a túlzott okostelefon-használat összefügg a rövidebb és rosszabb minőségű alvással. „A kék fény elnyomhatja a melatonint, amely segítené az elalvást” – fogalmazott Nagata.

Ráadásul az effajta függőség elveheti az időt az egészségesebb tevékenységektől, mint amilyen a testmozgás. Evési zavarokat is okozhat, különösen a tizenévesek körében. Egy 2022-es elemzés szerint a túl sok telefonhasználat a gyerekeknél dacos, ellenséges viselkedéshez vezethet.

Számtalan következménye lehet a mentális egészségre nézve is. Súlyosabbá teheti a kialakult szorongás, stresszhez és depresszióhoz vezethet, sőt összefügghet az öngyilkosság gondolatával vagy akár az öngyilkossági kísérletekkel is.

Mi a megoldás?

 • Csoportosítsa az értesítéseket, hogy egyszerre érkezzenek, akár óránként, akár ritkábban. Így kevésbé valószínű, hogy kézbe veszi a telefonját. Ez csökkentheti a stresszt.
 • Tegye kevésbé elérhetővé a telefonját.Az egyik legjobb módja az elszakadásnak, ha fizikai távolságot tart az eszköztől. Például a háta mögé is teheti, arccal lefelé. Alvás közben különösen hasznos stratégia a telefon másik szobában hagyni.
 • Rejtse el a közösségi média alkalmazásokat.Húzza az összes közösségi és e-mail alkalmazást egy mappába, amely nem jelenik meg a kezdőképernyőn, így némi munkába kerül a megnyitásuk.
 • Nehezítse meg a telefonja feloldását.A kényelmes, gyors arcfelismerés (Face ID) helyett használjon olyan jelszót, amelyet kézzel kell beírnia.
 • Készítsen listát.Mielőtt felvenné a telefont, készítsen listát arról, hogy pontosan mit szeretne elérni a telefon használatával.
 • Állítsa a telefon képernyőjét szürke üzemmódra.Ez valóban segíthet csökkenteni a képernyő nézésére fordított időt és a szorongást.
 • Válassza a régi technológiát.
(Forrás: gamerguru.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)