Jump to content

Magyarországi bankokkal tartott kibergyakorlatot a Nemzeti Kibervédelmi Intézet

2022. 12. 09. 11:49

Magyarországi bankokkal tartott komplex kiberbiztonsági gyakorlatot a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet – közölte a szervezet szerdán az MTI-vel.

Azt írták, a leghatékonyabban kibergyakorlattal lehet tesztelni a szervezetek incidens-reagálási képességét. Hozzátették: a kiberfenyegetések – mint például a zsarolóvírusok – ma minden korábbinál nagyobb veszélyt jelentenek, és ez különösen a társadalmi és gazdasági folyamatok működéséhez létfontosságú szolgáltatást nyújtó ágazatok esetében teszi indokolttá a rendszeres gyakorlatozást.

A novemberi gyakorlat során tesztelték a szervezetek „incidenskezeléssel összefüggő procedurális és technikai képességei mellett” a döntés-előkészítési, hatósági és kommunikációs folyamatokat is.

Hozzátették: az idei gyakorlat kerettörténetét a hacktivizmus – amikor aktivisták politikai vagy társadalmi célból támadnak meg számítógépes rendszereket – és a terrorizmus jelenségeire építve dolgozták ki.

A gyakorlatban részt vevő szervezetek értesítést kaptak a támadásról, amelyet ki kellett vizsgálniuk, különböző technikai és médiahírek segítségével, kiszűrve a félrevezető, a vizsgálatok eredményességét hátráltató információkat.

A gyakorlat eredményét december elején egy online rendezvényen értékelték.

A 2022-es HunEx gyakorlaton részt vett szervezetek tanúbizonyságot tettek fejlett technikai-elemzési és incidenskezelési képességükről, valamint együttműködő készségükről, ami szükséges az informatikai incidensek hatékony kezeléséhez – összegezte a kibervédelmi intézet.

(Forrás: gamerguru.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)