Jump to content

Nem használhat gyilkos robotokat a bűnözők ellen a San Franciscó-i rendőrség

2022. 12. 09. 11:46

Egyelőre nem használhat élet kioltására alkalmas fegyverekkel felszerelt robotokat a San Franciscó-i rendőrség, miután a helyi törvényhozók visszavonták az erről szóló támogató döntésüket.

A javaslat – amelyet a múlt héten fogadtak el az illetékesek – zöld utat adott volna a bűnüldözőknek, hogy olyan robotokat alkalmazhassanak, amelyek képesek ölni. Az előterjesztés komoly kritikákat kapott a jogvédő szervezetektől, tüntetők követelték a visszavonását, és több képviselő is ellenezte a megszavazását.

A helyi törvényhozó testület végül korábbi támogató döntését visszavonta, s egyúttal visszaküldte a beadványt az előterjesztő bizottságnak átdolgozásra. Ezek után mindenképp változtatni fognak a törvényjavaslaton, de az is lehet, hogy teljesen elvetik azt.

A rendőrség hangsúlyozta, hogy a „gyilkos” robotokat kizárólag különösen veszélyes és indokolt esetekben vetnék be. A BBC által idézett rendőri szóvivő úgy fogalmazott, a robotokat például robbanótöltetekkel szerelnék fel, hogy magukat elbarikádozó fegyveresek búvóhelyeire hatoljanak be, vagy olyan gyanúsítottak ártalmatlanításra, megzavarására használnák őket, akik emberéleteket veszélyeztetnek.

Hasonló robotokat egyébként már több helyen alkalmaznak az Egyesült Államokban, 2016-ban például egy C–4-es robbanótöltettel ellátott robotot küldtek egy olyan orvlövész kiiktatására, aki előzőleg öt rendőrtisztet megölt, több másikat pedig megsebesített.

(Forrás: gamerguru.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)