Jump to content

Az okostelefonjainknak nemsokára térerőre sem lesz szüksége az üzenetküldéshez

2023. 01. 09. 12:13

Egy friss üzleti együttműködésnek köszönhetően idén már az androidos okostelefonok is képesek lehetnek segélykérő üzenetek küldésére kétirányú műholdas kommunikáción keresztül. Az új szolgáltatás várhatóan 2023 második felében kerülhet először a csúcskategóriás készülékekbe.

A Snapdragon Satellite nevű szolgáltatás az amerikai Iridium műholdas telefonszolgáltató és a Qualcomm mikrochip- és processzorgyártó vállalat új együttműködése révén valósul meg – írta a BBC. A szolgáltatással az androidos készülékekről küldött segélykérő üzenetek az Iridium alacsony pályán keringő műholdjaiból álló hálózatán keresztül jutnak el a címzettekhez.

Ez elsősorban olyan területeken jöhet majd jól, ahol nincs megfelelő térerő. Az üzenetek mellett segélyhívásokat is lehet majd indítani a telefonokkal. A Qualcomm tájékoztatása szerint a funkciót először csak a prémiumkategóriás telefonchipekbe építi be, de idővel tabletekre, laptopokra és akár járművekre is kiterjesztheti.

A szolgáltatás széles körű alkalmazása azonban nehézséget is okozhat, hiszen a műholdas telefonok használata nem minden országban engedélyezett.

Az amerikai informatikai óriás, az Apple tavaly ősszel már bemutatott egy műholdas kommunikáción keresztül történő segélyhívási funkciót a legújabb iPhone 14-es modelljeiben.

(Forrás: gamerguru.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)