Jump to content

Ezért készült kevés az új PS és Xbox konzolokból

2021. 02. 06. 20:59

Többnyire láthatatlanok, de a számítógépes chipek az összes minket körülvevő digitális termék középpontjában állnak, és ha a készletek elfogynak, több termék gyártása is leállhat.

A chipek hiányából volt egy kis probléma a tavalyi év közepén, amikor a gamerek videókártyát szerettek volna vásárolni, de készlethiány miatt nem jutottak, hozzá. Nem volt ez másképp a Playstation és az Xbox újonnan megjelenő konzoljaival sem – írta a BBC brit hírportál.

Karácsony előtt az autóipar is szembesült – ahogyan azt egy autóiparban dolgozó nevezte – a „chipageddon”-nal.

Az új autókban gyakran több mint száz mikroprocesszor van, és az autógyárak egész egyszerűen nem tudtak beszerezni belőlük kellő mennyiséget.

A Samsung is küzd a saját és mások termékei számára készített memóriachipek megrendelésének teljesítésével, és a Qualcommnak, amely a vezető okostelefonok és más fogyasztói modulok sokaságát tápláló processzorokat és modemeket gyártja, ugyanez a problémája.

Mi lehet az oka a kevés legyártott chipnek?

Mint sok minden más hátterében, részben a chiphiányéban is a koronavírus-fertőzés áll.

A lezárások elősegítették a számítógépek és más eszközök értékesítését, hogy az emberek otthon dolgozhassanak, és új készülékeket is vásároltak a szabadidejük eltöltésére.

2020 harmadik negyedévében a vártnál nagyobb volt az autókra a kereslet, miközben a szórakoztató elektronikai termékek iránti kereslet is változatlanul magas volt.

Betárazott a Huawei

A Huawei nagy megrendelést adott le, hogy chipkészleteit felhalmozza. Erre válaszul az amerikaiak kereskedelmi korlátozó intézkedéseket vezettek be, és ezzel megakadályozták a Huawei további megrendeléseit.

Ezzel szemben az autóiparnak viszonylag kevés tartaléka van ezekből a chipekből. Mostanra pedig már alig maradt chip a raktáraikban.

Az egyik chipgyártó elmondta a Wall Street Journal hírportálnak, hogy a lemaradás mostanra akkora lett, hogy akár negyven hétbe is telhet, mire teljesítenek egy leadott rendelést.

Az Egyesült Államok továbbra is vezető szerepet játszik az alkatrészek tervezésének fejlesztésében, de Tajvan és Dél-Korea uralja a chipgyártás területét.

Rory Green, a TM Lombard közgazdásza úgy becsüli, hogy a két ázsiai ország adja a processzorchipek globális termelésének 83 százalékát és a memóriachipek 70 százalékát.

Drágább termékek

Egyelőre a fogyasztóknak néhány dolgot szem előtt kell tartaniuk. Néhány autómodell várakozási ideje megnő, és néhány szórakoztató elektronikai kütyüt nehéz lesz beszerezni.

A legnagyobb gazdasági szereplőknek – például a Samsung vagy az Apple – megvan a számukra elegendő vásárlóerő ahhoz, hogy továbbra is biztosítsák előnyüket a piacon.

De a kisebb márkákra befolyással lehet a chiphiány.

Ez azt jelenti, hogy a termékek drágulhatnak – vagy legalábbis nem csökkennek az árak az idő múlásával, mint általában elvárnák” – mondta Ben Wood, a CCS Insight tanácsadó cégtől.

És a kínálat korlátozott lesz” – tette hozzá.

(Forrás: gamerguru.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)